Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten bewegen van de gewrichten en anderzijds de houding te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering wat betreft de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee is extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door de gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen en te behandelen.

Manuele Therapie kan goed worden toegepast bij o.a. de volgende klachten:

 • Nekklachten
 • Rugklachten
 • Hoofdpijnklachten
 • Bewegingsbeperkingen van alle gewrichten

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is van toepassing wanneer abnormale ophoping van vocht in een deel van het lichaam plaatsvindt, dit noemen we lymfoedeem. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een operatie aan de borst als gevolg van borstkanker waarbij de lymfeklieren worden aangetast of verwijderd.  Een dikke arm met vocht kan hierdoor ontstaan. De klachten die kunnen ontstaan zijn: pijn, zwelling, vermoeidheid en beperking in beweging.

Oedeemtherapie is een specifieke behandelmethode en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Drainage d.m.v. specifieke handgrepen
 • Compressie d.m.v. zwachtelen
 • Littekenbehandeling
 • Fibrosebehandeling
 • Oefeningen ter ondersteuning van de vochtafvoer en verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten

Oncologie fysiotherapie

Bij oncologie fysiotherapie ligt het accent op het behandelen van de gevolgen op het bewegen en functioneren welke ontstaan door kanker. De behandeling is niet gericht op het behandelen van de kanker maar op de gevolgen van deze ziekte.

Kanker is een ingrijpende ziekte. Patiënten met kanker kunnen tegen de volgende problemen aanlopen, tijdens of na de behandeling, waar de fysiotherapeut bij kan helpen:

 • Stijfheid in de gewrichten na een operatie
 • Stralingsfibrose na radiotherapie
 • Lymfoedeem (problemen met de afvoer van vocht, zie oedeemtherapie)
 • Pijn
 • Vermoeidheid
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Fascietechnieken volgens Willie Fourie (bij littekenvorming)

Deze klachten hebben invloed op het dagelijks leven waardoor u belemmerd wordt in de dingen die u graag doet. De oncologiefysiotherapeut  kan u helpen om deze belemmeringen, waar mogelijk, op te heffen.

Hiernaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat vooral bewegen een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid en terugkeer in het arbeidsproces.

De oncologiefysiotherapeut werkt vanuit een uniek concept waarbij verantwoord bewegen is afgestemd op uw wensen en doelen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van moderne fitnessapparatuur in de praktijk.

Aangezien het vaak om complexe problematiek gaat is het belangrijk om samen te werken met andere zorgverleners. Wij hebben een samenwerkingsverband met het Spaarne Gasthuis klik hier voor meer informatie. Wij zijn aangesloten bij het Netwerk Fysiotherapie bij oncologie, regio Kennemerland klik hier voor meer informatie en zijn aangesloten bij Onconet klik hier voor meer informatie

Claudicatio intermittens (etalagebenen)

Wat zijn etalagebenen?

De slagaderen in de benen voeren te weinig zuurstof naar de spieren die worden gebruikt tijdens het lopen. Dit komt omdat de slagaderen vernauwd zijn. Deze vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. De spieren in de benen krijgen tijdens het lopen te weinig zuurstof en dit gaat pijn doen. De term ‘etalagebenen’ is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij gaan stil staan en kijken in de etalage van een winkel, waardoor voor de omgeving niet opvalt dat zij eigenlijk stil staan omdat zij door de pijn niet verder kunnen lopen.

De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

Om patiënten met claudicatio intermittens zo optimaal mogelijk te begeleiden is een landelijk netwerk opgezet, Chronisch Zorgnet. Fysiotherapie van Veenendaal is de eerste praktijk in Hillegom die is aangesloten bij dit landelijk netwerk. Dit houdt in dat de fysiotherapeuten specifiek geschoold zijn op het gebied van de behandeling van claudicatio intermittens (etalagebenen). Door de aansluiting bij dit netwerk bent u als patiënt verzekerd van een landelijke geprotocolleerde en wetenschappelijke onderbouwde behandeling.

Klik hier voor meer informatie

Medical Taping Concept

U heeft sporters vast wel eens hiermee zien sporten, tape in verschillende kleuren.

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werd destijds een tape-methode ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit van essentieel belang is. De achtergrondgedachte is dat spieren niet alleen nodig zijn om te bewegen maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur.

Voortbouwend hierop is de Cure Tape ontwikkeld, een elastische tape die de spieren in hun functie kan ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Het lichaamseigen herstelproces wordt hiermee geactiveerd.

In het Medical Taping Concept wordt gebruik gemaakt van deze Cure Tape; een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon gebracht, zodat het materiaal ventileert. Cure Tape kunnen we gebruiken om de spieren te ontspannen,  indien er teveel spierspanning is of om de spieren juist te stimuleren ter ondersteuning tijdens het sporten.

Draaiduizeligheid (BPPD)

Binnen de praktijk is speciale aandacht voor “draaiduizeligheid”, ook wel BPPD genoemd. BPPD staat voor Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid.

BPPD is een type draaiduizeligheid met als kenmerk duizeligheid van enkele seconde tot maximaal een halve minuut. De duizeligheid komt vooral tot uiting bij het naar achteren bewegen van het hoofd en het omdraaien in bed. Uw fysiotherapeut is middels specifieke testen in staat te bepalen of deze vorm van therapie geschikt is voor u.

Handfysiotherapie

Handfysiotherapie is het specialisme binnen de fysiotherapie wat zich toelegt op problemen met botten, pezen, spieren, banden, zenuwen en gewrichten van de hand, pols en onderarm.

Door als fysiotherapeut een 1-jarige opleiding af te ronden en ervaring op te doen in het behandelen van verschillende aandoeningen van de onderarm, pols en hand, wordt je gespecialiseerd handfysiotherapeut. Hierbij wordt nauw samengewerkt met specialisten binnen de verschillende ziekenhuizen in de regio.

Handfysiotherapie kan goed helpen bij revalidatie na een pols/hand operatie of bij overbelastingsletsels. Ook bij breuken of andere klachten van deze regio is de handfysiotherapeut bij uitstek specialist in het behandelen hiervan. Door middel van oa oefeningen en andere vormen van therapie helpt de handfysiotherapeut u naar een zo optimaal mogelijk herstel van uw blessure.

Fysiotherapie bij Schouderklachten

Fysiotherapie van Veenendaal is gespecialiseerd in schouderklachten. Fianne van Veenendaal en Harm Spilker hebben zich hiervoor apart geschoold en zijn beiden aangesloten bij Schoudernetwerk Kennemerland. Hiermee is de praktijk de enige aangesloten schouderspecialist in Hillegom.

De scholing en voortdurende bijscholing zorgt ervoor dat uw schouderklacht de optimale behandeling krijgt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

De voordelen voor u op een rijtje:

 • Een geschoolde en ‘up to date’ fysiotherapeut op het gebied van schouderklachten.
 • De meest recente en bewezen effectieve behandelmethoden.
 • Mogelijkheden tot doorverwijzing naar een andere fysiotherapeut binnen het netwerk.
 • Korte lijnen met verschillende medisch specialisten in de regio.
 • En bovenal: een enthousiaste en gemotiveerde fysiotherapeut om samen met u aan uw schouderklacht te werken!

Voor meer informatie kunt u tevens terecht op de website van schoudernetwerk Kennemerland.

Contact

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ons bereiken via onderstaande gegevens of
door het contactformulier in te vullen.

Fysiotherapie van Veenendaal
Meerlaan 257
2181BP Hillegom

T: 0252-515795
F: 0252-533323
E: [email protected]

Openingstijden:


Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

8.00 – 20.00
8.00 – 18.00
8.00 – 18.00
8.00 – 20.00
8.00 – 18.00

Download hier:

Tarievenlijst

Informatie/Reglement  

Privacyverklaring

Website by Webroots