Revalidatie
Hartrevalidatie
Heeft u een dotterbehandeling, een hartoperatie of een hartinfarct gehad?
Hartrevalidatie helpt u weer vertrouwen te krijgen in uw hart en lichaam. Door trainen onder begeleiding werkt u aan het verbeteren van uw kracht en uithoudingsvermogen en het herkennen van uw grenzen.
Vaak zijn er klachten als vermoeidheid omdat men een lange tijd weinig of niets heeft kunnen doen. Regelmatig is sprake van angst voor inspanningen en meestal weet men niet goed wat nu wel en niet mag. Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met doorgemaakte problematiek aan het hart.
Uit onderzoek is gebleken dat door het volgen van een individueel trainingsprogramma het inspanningsvermogen verbetert. Bij de hartrevalidatie wordt gebruikt gemaakt van fitnessapparatuur in de praktijk.
Wij werken ook samen met het Spaarne Gasthuis, vanuit daar kan het zijn dat u geadviseerd wordt om bij ons de hartrevalidatie te volgen. De praktijk beschikt over een AED hart- defibrillator en de fysiotherapeuten volgen jaarlijks een herhalingscursus reanimatie en AED- gebruik.
Longrevalidatie
COPD is een verzamelnaam van onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk. Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft, heeft u daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden. Uw longen kunnen niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling waardoor u te weinig zuurstof binnen krijgt.
Wanneer u COPD heeft en snel benauwd bent, is het gevolg logischerwijs dat u steeds minder gaat bewegen. Het is daarentegen onomstotelijk vastgesteld dat verhoging van de lichamelijke activiteit een gunstig effect heeft op het beloop van COPD. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. In een individuele intake wordt de ernst van de COPD in kaart gebracht en wordt gekeken naar de behandelmogelijkheden.
Doorgaans kunnen wij voor iedere COPD patiënt een trainingschema op maat opstellen waarbij gebruik wordt gemaakt van fitnessapparatuur in de praktijk. De fysiotherapeut zal hierbij altijd aanwezig zijn om u te begeleiden.
Revalidatie bij artrose
Een gewricht wordt altijd gevormd door twee botstukken, bij de knie vormt het bovenbeen en het onderbeen het kniegewricht. Om de botten niet tegen elkaar te laten schuren, zitten op het uiteinde van de botten schokdempende kussentjes die gemaakt zijn van kraakbeen. Bij artrose worden de kraakbeenkussentjes afgebroken en na verloop van tijd gaan dan de botten over elkaar heen schuren. Bij teveel kraakbeen afname gaat het pijn geven. Vaak is de kwaliteit al enige tijd achteruitgegaan voordat u klachten krijgt.
Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en de grote teen. De aandoening komt relatief veel voor, ongeveer een miljoen mensen in Nederland hebben artrose.
Kenmerken voor artrose klachten zijn; ochtendstijfheid, opstartproblemen na het zitten, verminderde beweeglijkheid, afname van spierkracht en stabiliteit.
Vanwege de pijnklachten bent u geneigd om minder te gaan bewegen. Het is daarentegen juist belangrijk om gedoseerd wel te blijven bewegen! De fysiotherapeut kan u hierbij uitstekend helpen. U leert wat wel en niet goed voor u is en onder begeleiding van de fysiotherapeut gaat u werken aan het aansterken van uw spieren rondom het ‘probleemgewricht’, om het gewricht zo optimaal mogelijk te ondersteunen.
Revalidatie na een voorste kruisband plastiek
In de sport zien we dat de voorste kruisband ruptuur veel voorkomt. Oorzaak is vaak een te grote en krachtige draaibeweging in het gewricht. Deze blessure gaat gepaard met veel zwelling in het gewricht en instabiliteit. Meestal kan de sport niet meer hervat worden. Vaak wordt bij sporters, die de sport weer willen hervatten, gekozen voor een voorste kruisbandoperatie. Tijdens een operatie wordt dan een vervangende kruisband geplaatst.
Na de operatie kan de fysiotherapeut u helpen met revalideren met als doel hervatten van de sport. Een goed afgestemd trainingsprogramma is hierbij belangrijk omdat de juiste trainingsprikkel gegeven moet worden. Gedurende dit traject zal de fysiotherapeut u op maat begeleiden waarbij gebruik wordt gemaakt van een duidelijk, voorste kruisband plastiek, protocol.
Revalidatie na een nieuwe knie
Bij ernstige knieartrose (afname kraakbeen waardoor de botten over elkaar heen schuren) kan het zo zijn dat de pijn erg hevig is en u flink wordt beperkt in uw leven. Wanneer dit het geval is wordt ervoor gekozen om het gewricht te vervangen door een kunstknie. Wanneer u samen met de orthopeed heeft besloten dat u geopereerd gaat worden kan de fysiotherapeut u zowel voor als na de operatie ondersteunen.
Voor de operatie wordt door de orthopeed geadviseerd, om met name de spieren rondom het kniegewricht te trainen zodat u na de operatie zo snel mogelijk weer op de been kunt zijn. U krijgt daarnaast ook informatie wat u na de operatie wel en niet mag doen en u leert alvast hoe u het beste kunt lopen met krukken.
Na de operatie is het van belang dat u zo snel mogelijk weer normaal leert bewegen. Veel aandacht wordt besteed aan een goed looppatroon en opbouw van spierkracht, zodat het gewricht weer stabiel en normaal belastbaar wordt. U krijgt oefeningen voor thuis en er wordt gebruik gemaakt van fitnessapparatuur in de praktijk.
Bij de revalidatie na een nieuwe knie wordt speciaal nog veel aandacht besteed aan de beweeglijkheid van de knie. De knie wordt na de operatie vaak erg stijf en de eerste weken ligt het accent voornamelijk op het weer voldoende kunnen buigen en strekken van de knie.
Revalidatie na een nieuwe heup
Bij ernstige heupartrose (afname kraakbeen waardoor de botten over elkaar heen schuren) kan het zo zijn dat de pijn erg hevig is en u flink wordt beperkt in uw dagelijks leven. Wanneer dit het geval is wordt ervoor gekozen om het gewricht te vervangen door een kunstheup. Wanneer u samen met de orthopeed heeft besloten dat u geopereerd gaat worden kan de fysiotherapeut u zowel voor als na de operatie ondersteunen.
Voor de operatie wordt door de orthopeed geadviseerd om met name de spieren rondom het heupgewricht te trainen zodat u na de operatie zo snel mogelijk weer op de been bent. U krijgt daarnaast ook informatie wat u direct na de operatie wel en niet mag doen en u leert alvast hoe u het beste kunt lopen met krukken.
Na de operatie is het van belang dat u zo snel mogelijk weer normaal leert bewegen. Veel aandacht wordt besteed aan een goed looppatroon en opbouw van spierkracht, zodat het gewricht weer stabiel en normaal belastbaar wordt. U krijgt oefeningen voor thuis en er wordt gebruik gemaakt van de fitnessapparatuur in de praktijk.
Bij de revalidatie na een nieuwe heup wordt daarnaast ook veel aandacht besteed aan het veilig opstaan en gaan zitten, traplopen, in en uit bed stappen, fietsen en in en uit de auto stappen. De eerste maanden na een nieuwe heup is er namelijk een verhoogde kans op het luxatie van het nieuwe gewricht, oftewel het uit de kom schieten. De fysiotherapeut neemt dit allemaal uitvoerig met u door.
Revalidatie bij kanker
Kanker is een ingrijpende ziekte. Vermoeidheid is onder andere een van de problemen waar (ex) kankerpatiënten veel tegen aanlopen. Bij zo’n ingrijpende gebeurtenis is het niet onbegrijpelijk dat men de neiging heeft om steeds minder te gaan bewegen. Bewegen wordt namelijk steeds moeilijker en er is vaak een groot gebrek aan energie.
Echter uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vooral bewegen een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid en terugkeer in het arbeidsproces. De (oncologie) fysiotherapeut kan u helpen bij behoud of verbetering van fitheid rondom de medische behandeling voor kanker. Er wordt gewerkt vanuit een uniek concept waarbij verantwoord bewegen is afgesteld op uw wensen en doelen.
Het doel, fit ondanks kanker.