Revalidatie

Hartrevalidatie

Heeft u een dotterbehandeling, een hartoperatie of een hartinfarct gehad?

Hartrevalidatie helpt u weer vertrouwen te krijgen in uw hart en lichaam. Door trainen onder begeleiding werkt u aan het verbeteren van uw kracht, uithoudingsvermogen en het herkennen van uw grenzen.

Regelmatig is sprake van angst voor inspanningen en weet men niet goed wat nu wel en niet mag. Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met doorgemaakte problematiek aan het hart.

Uit onderzoek is gebleken dat door het volgen van een trainingsprogramma op maat het inspanningsvermogen verbetert. Bij de hartrevalidatie wordt gebruikt gemaakt van fitnessapparatuur.

Wij werken ook samen met het Spaarne Gasthuis, vanuit daar kan het zijn dat u geadviseerd wordt om bij ons de hartrevalidatie te volgen. De praktijk beschikt over een AED (hart- defibrillator) en de fysiotherapeuten volgen jaarlijks een herhalingscursus reanimatie en AED gebruik.

Longrevalidatie

COPD is een verzamelnaam van onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk. Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft krijgt u daardoor te kort aan bruikbare zuurstof. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden. 

Wanneer u COPD heeft en snel benauwd bent, is het gevolg logischerwijs dat u steeds minder gaat bewegen. Het is daarentegen onomstotelijk vastgesteld dat verhoging van de lichamelijke activiteit een gunstig effect heeft op het beloop van COPD. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. In een individuele intake wordt de ernst van de COPD in kaart gebracht en wordt gekeken naar de behandelmogelijkheden.

Doorgaans kunnen wij voor iedere COPD patiënt een trainingschema op maat opstellen waarbij gebruik wordt gemaakt van fitnessapparatuur. De fysiotherapeut zal hierbij altijd aanwezig zijn om u te begeleiden.

Revalidatie bij artrose

Een gewricht wordt gevormd door twee botstukken, bij de knie vormt het bovenbeen en het onderbeen het kniegewricht. Om de botten niet tegen elkaar te laten ‘schuren’, zitten op het uiteinde van de botten schokdempende kussentjes die gemaakt zijn van kraakbeen. Bij artrose worden de kraakbeenkussentjes afgebroken en na verloop van tijd gaan dan de botten over elkaar heen ‘schuren’. Bij teveel kraakbeen afname gaat het pijn geven. Vaak is de kwaliteit al enige tijd achteruitgegaan voordat u klachten krijgt.

Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar in bepaalde gewrichten komt het vaker voor zoals de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en de grote teen.

Kenmerken voor artrose klachten zijn; ochtendstijfheid, opstartproblemen na het zitten, verminderde beweeglijkheid, afname van spierkracht en stabiliteit.

Vanwege de pijnklachten bent u geneigd om minder te gaan bewegen. Het is daarentegen juist belangrijk om gedoseerd wel te blijven bewegen. De fysiotherapeut kan u hierbij uitstekend helpen. U leert wat wel en niet goed voor u is en onder begeleiding van de fysiotherapeut gaat u werken aan het aansterken van uw spieren rondom het ‘probleemgewricht’, om het gewricht zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

Revalidatie na een voorste kruisband plastiek

In de sport zien we dat de voorste kruisband ruptuur veel voorkomt. Oorzaak is vaak een te grote en krachtige draaibeweging in het gewricht. Deze blessure gaat gepaard met veel zwelling in het gewricht en instabiliteit. Meestal kan de sport niet meer hervat worden. Regelmatig wordt bij sporters, die de sport weer willen hervatten, gekozen voor een voorste kruisbandoperatie. Tijdens een operatie wordt dan een vervangende kruisband geplaatst.

Na de operatie kan de fysiotherapeut u helpen met revalideren met als doel hervatten van de sport. Een goed afgestemd trainingsprogramma is hierbij belangrijk omdat de juiste trainingsprikkel gegeven moet worden. Gedurende dit traject zal de fysiotherapeut u op maat begeleiden waarbij gebruik wordt gemaakt van een protocol voor voorste kruisband plastiek revalidatie.

Revalidatie na een nieuwe knie

Bij ernstige knieartrose kan het zo zijn dat de pijn erg hevig is en u flink wordt beperkt in uw dagelijks leven. Wanneer dit het geval is kan ervoor worden gekozen om het gewricht te vervangen door een knieprothese. Wanneer u samen met de orthopeed heeft besloten dat u geopereerd gaat worden kan de fysiotherapeut u zowel voor als na de operatie ondersteunen.

Voor de operatie wordt door de orthopeed geadviseerd om met name de spieren rondom het kniegewricht te trainen zodat u na de operatie zo snel mogelijk weer op de been kunt zijn. U krijgt daarnaast ook informatie wat u na de operatie wel en niet mag doen en u leert alvast hoe u het beste kunt lopen met krukken.

Na de operatie is het van belang dat u zo snel mogelijk weer normaal leert bewegen. Veel aandacht wordt besteed aan een goed looppatroon en opbouw van spierkracht, zodat het gewricht weer stabiel en normaal belastbaar wordt. U krijgt oefeningen voor thuis en wordt gebruik gemaakt van fitnessapparatuur in de praktijk.

Bij de revalidatie na een nieuwe knie wordt veel aandacht gegeven aan de beweeglijkheid van de knie. De knie wordt na de operatie vaak stijf en de eerste weken ligt het accent voornamelijk op het weer voldoende kunnen buigen en strekken van de knie.

Revalidatie na een nieuwe heup

Bij ernstige heupartrose kan het zo zijn dat de pijn erg hevig is en u flink wordt beperkt in uw dagelijks leven. Wanneer dit het geval is kan worden gekozen om het gewricht te vervangen door een heupprothese. Wanneer u samen met de orthopeed heeft besloten dat u geopereerd gaat worden kan de fysiotherapeut u zowel voor als na de operatie ondersteunen.

Voor de operatie wordt door de orthopeed geadviseerd om met name de spieren rondom het heupgewricht te trainen zodat u na de operatie zo snel mogelijk weer op de been bent. U krijgt daarnaast ook informatie wat u direct na de operatie wel en niet mag doen en u leert alvast hoe u het beste kunt lopen met krukken.

Na de operatie is het van belang dat u zo snel mogelijk weer normaal leert bewegen. Veel aandacht wordt besteed aan een goed looppatroon en opbouw van spierkracht, zodat het gewricht weer stabiel en normaal belastbaar wordt. U krijgt oefeningen voor thuis en wordt gebruik gemaakt van de fitnessapparatuur in de praktijk.

Bij de revalidatie na een nieuwe heup wordt veel aandacht gegeven aan trasnfers zoals het veilig gaan zitten en in- en uitstappen in de auto. De eerste maanden na een nieuwe heup is  een verhoogde kans op het luxatie van het nieuwe gewricht, oftewel het uit de kom schieten. De fysiotherapeut neemt dit allemaal uitvoerig met u door.

Revalidatie bij kanker

Kanker is een ingrijpende ziekte. Vermoeidheid is onder andere een van de problemen waar (ex) kankerpatiënten veel tegen aanlopen. Bij zo’n ingrijpende gebeurtenis is het niet onbegrijpelijk dat men de neiging heeft om steeds minder te gaan bewegen. Bewegen wordt steeds moeilijker en een groot gebrek aan energie is een veel gehoord probleem.

Echter uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vooral bewegen een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid en eventueel terugkeer in het arbeidsproces. De (oncologie) fysiotherapeut kan u helpen bij behoud of verbetering van fitheid rondom de medische behandeling voor kanker. Hier wordt gewerkt vanuit een uniek concept waarbij verantwoord bewegen is afgesteld op uw wensen en doelen.

Het doel, fit ondanks kanker.

Contact

U kunt ons bereiken via onderstaande gegevens of door het contactformulier in te vullen.
Adres: Meerlaan 257, 2181BP, Hillegom

Naam (vereist)

Openingstijden:

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

8.00 – 20.00
8.00 – 18.00
8.00 – 18.00
8.00 – 20.00
8.00 – 18.00

Wij zijn onderdeel van
To top