Wat zijn etalagebenen?

De slagaderen in de benen voeren te weinig zuurstof naar de spieren die worden gebruikt tijdens het lopen. Dit komt omdat de slagaderen vernauwd zijn. Deze vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. De spieren in de benen krijgen tijdens het lopen te weinig zuurstof en dit gaat pijn doen. De term ‘etalagebenen’ is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij gaan stil staan en kijken in de etalage van een winkel, waardoor voor de omgeving niet opvalt dat zij eigenlijk stil staan omdat zij door de pijn niet verder kunnen lopen.

De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

Om patiënten met claudicatio intermittens zo optimaal mogelijk te begeleiden is een landelijk netwerk opgezet, Chronisch Zorgnet. Fysiotherapie van Veenendaal is de eerste praktijk in Hillegom die is aangesloten bij dit landelijk netwerk. Dit houdt in dat de fysiotherapeuten specifiek geschoold zijn op het gebied van de behandeling van claudicatio intermittens (etalagebenen). Door de aansluiting bij dit netwerk bent u als patiënt verzekerd van een landelijke geprotocolleerde en wetenschappelijke onderbouwde behandeling.

Klik hier voor meer informatie