Bij ernstige knieartrose (afname kraakbeen waardoor de botten over elkaar heen schuren) kan het zo zijn dat de pijn erg hevig is en u flink wordt beperkt in uw leven. Wanneer dit het geval is wordt ervoor gekozen om het gewricht te vervangen door een kunstknie. Wanneer u samen met de orthopeed heeft besloten dat u geopereerd gaat worden kan de fysiotherapeut u zowel voor als na de operatie ondersteunen.

Voor de operatie wordt door de orthopeed geadviseerd, om met name de spieren rondom het kniegewricht te trainen zodat u na de operatie zo snel mogelijk weer op de been kunt zijn. U krijgt daarnaast ook informatie wat u na de operatie wel en niet mag doen en u leert alvast hoe u het beste kunt lopen met krukken.

Na de operatie is het van belang dat u zo snel mogelijk weer normaal leert bewegen. Veel aandacht wordt besteed aan een goed looppatroon en opbouw van spierkracht, zodat het gewricht weer stabiel en normaal belastbaar wordt. U krijgt oefeningen voor thuis en er wordt gebruik gemaakt van fitnessapparatuur in de praktijk.

Bij de revalidatie na een nieuwe knie wordt speciaal nog veel aandacht besteed aan de beweeglijkheid van de knie. De knie wordt na de operatie vaak erg stijf en de eerste weken ligt het accent voornamelijk op het weer voldoende kunnen buigen en strekken van de knie.