Bij ernstige heupartrose (afname kraakbeen waardoor de botten over elkaar heen schuren) kan het zo zijn dat de pijn erg hevig is en u flink wordt beperkt in uw dagelijks leven. Wanneer dit het geval is wordt ervoor gekozen om het gewricht te vervangen door een kunstheup. Wanneer u samen met de orthopeed heeft besloten dat u geopereerd gaat worden kan de fysiotherapeut u zowel voor als na de operatie ondersteunen.

Voor de operatie wordt door de orthopeed geadviseerd om met name de spieren rondom het heupgewricht te trainen zodat u na de operatie zo snel mogelijk weer op de been bent. U krijgt daarnaast ook informatie wat u direct na de operatie wel en niet mag doen en u leert alvast hoe u het beste kunt lopen met krukken.

Na de operatie is het van belang dat u zo snel mogelijk weer normaal leert bewegen. Veel aandacht wordt besteed aan een goed looppatroon en opbouw van spierkracht, zodat het gewricht weer stabiel en normaal belastbaar wordt. U krijgt oefeningen voor thuis en er wordt gebruik gemaakt van de fitnessapparatuur in de praktijk.

Bij de revalidatie na een nieuwe heup wordt daarnaast ook veel aandacht besteed aan het veilig opstaan en gaan zitten, traplopen, in en uit bed stappen, fietsen en in en uit de auto stappen. De eerste maanden na een nieuwe heup is er namelijk een verhoogde kans op het luxatie van het nieuwe gewricht, oftewel het uit de kom schieten. De fysiotherapeut neemt dit allemaal uitvoerig met u door.