COPD is een verzamelnaam van onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk. Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft, heeft u daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden. Uw longen kunnen niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling waardoor u te weinig zuurstof binnen krijgt.

Wanneer u COPD heeft en snel benauwd bent, is het gevolg logischerwijs dat u steeds minder gaat bewegen. Het is daarentegen onomstotelijk vastgesteld dat verhoging van de lichamelijke activiteit een gunstig effect heeft op het beloop van COPD. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. In een individuele intake wordt de ernst van de COPD in kaart gebracht en wordt gekeken naar de behandelmogelijkheden.

Doorgaans kunnen wij voor iedere COPD patiënt een trainingschema op maat opstellen waarbij gebruik wordt gemaakt van fitnessapparatuur in de praktijk. De fysiotherapeut zal hierbij altijd aanwezig zijn om u te begeleiden.