Een gewricht wordt altijd gevormd door twee botstukken, bij de knie vormt het bovenbeen en het onderbeen het kniegewricht. Om de botten niet tegen elkaar te laten schuren, zitten op het uiteinde van de botten schokdempende kussentjes die gemaakt zijn van kraakbeen. Bij artrose worden de kraakbeenkussentjes afgebroken en na verloop van tijd gaan dan de botten over elkaar heen schuren. Bij teveel kraakbeen afname gaat het pijn geven. Vaak is de kwaliteit al enige tijd achteruitgegaan voordat u klachten krijgt.

Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en de grote teen. De aandoening komt relatief veel voor, ongeveer een miljoen mensen in Nederland hebben artrose.

Kenmerken voor artrose klachten zijn; ochtendstijfheid, opstartproblemen na het zitten, verminderde beweeglijkheid, afname van spierkracht en stabiliteit.

Vanwege de pijnklachten bent u geneigd om minder te gaan bewegen. Het is daarentegen juist belangrijk om gedoseerd wel te blijven bewegen! De fysiotherapeut kan u hierbij uitstekend helpen. U leert wat wel en niet goed voor u is en onder begeleiding van de fysiotherapeut gaat u werken aan het aansterken van uw spieren rondom het ‘probleemgewricht’, om het gewricht zo optimaal mogelijk te ondersteunen.